Sektörel Çözümlerimiz - Hastane / Sağlık Merkezi

HASTANE ve SAĞLIK MERKEZLERİ NASIL AYDINLATILMALIDIR?

Hastane ve sağlık merkezleri için aydınlatma sistemleri tasarlanırken; hastane içerisindeki mekanların kullanıcıya ve amacına yönelik aydınlatılması için aydınlatma sistemlerinden ön plana çıkan temel faktörler dikkate alınmalı, gereken ışık seviyeleri sağlanmalı ve tüm bu gereklilikler mekanların tasarımı ile bir bütünlük oluşturmalıdır. Bu bütünlüğü sağlanması durumunda çalışanların ve hastaların konforu göz ardı edilmemiş olacak, çalışanların performansları artacak ve hastaların psikolojileri de olumlu yönde etkilenecektir.
 
Sağlık merkezleri gibi mekanların aydınlatma sistemlerinde opsiyonel olarak daha da düşük dalgalanma özellikli LED armatürler, LAMP 83 tarafından müşterilerine önerilmektedir.
 
LED armatürlerin ışıkta ne kadar titreşime sebep olduğu, dalgalanma (ripple) oranına göre ölçülür. %30’un üzerinde bir dalgalanma seviyesi, birtakım sağlık sorunlarının çok belirgin şekilde yaşanmasına sebep olabilir. LAMP 83 olarak, hastaneler ve sağlık merkezleri için tasarladığımız aydınlatma sistemlerinde düşük dalgalanma (%20’den düşük miktarda) özelliğine sahip LED armatürler kullanıyoruz.

Hastane Giriş – Bekleme Alanları

Hastane giriş ve bekleme alanları için tasarlanacak aydınlatma sistemlerinde öncelikli amaç, gelen hastaların kendilerini rahatlamış hissetmeleri olmalı ve “davetkar ve huzurlu” bir görünüm elde edilmelidir.
 
Binaya girdikten sonra dikkat çekmesi gereken en önemli nokta ise, karşılama bankosudur. Bu alanın dikkat çekici olması, hastaların hastane içerisinde yönlendirilebilmeleri açısından önemlidir. Bu yüzden bu bölgenin diğer alanlardan ayrışması için farklı çözümlere gidilebilir. Ancak bu noktada sürekli bulunan ve çalışan kişilerin olduğu da unutulmamalı ve görsel konforun da ön planda olduğu bir aydınlatma sistemi tercih edilmelidir.

Sirkülasyon Alanları

Sirkülasyon alanları, hastanelerin en yoğun kullanılan alanlarıdır. Mekanlar arası bağlantıyı sağlayan bu geçiş noktaları, hastane aydınlatmasının homojen ve sürekli olması gereken yerlerdendir. Sirkülasyonun aksamaması ve sürekliliğinin bozulmaması için, yapılan aydınlatma tasarımları sonucu karanlık noktalar ve keskin kontrastlar oluşmamalıdır.
 
Buna ek olarak sedyede taşınan hastaların konforu unutulmamalı, aydınlatma çözümlerinde özellikle kamaşma kontrolünün dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olduğu göz ardı edilmelidir. Standart koridorlarda kimse tavana bakarak hareket halinde olmazken, hastane koridorlarında bu sıklıkla rastlanan bir durumdur. Kamaşmanın farklı açılardan da oluşabileceği ve önlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Muayene Odaları

Doktorun hastaya doğru teşhis koyabilmesi için, hastayı doğru bir şekilde inceleyebilmeli ve renkleri doğru ayırt edebilmelidir, muayene odalarında gerçekleştirilecek aydınlatma sistemleri de bu yönde tasarlanmalıdır. Bu nedenle ışık kaynağının renksel geriverimi (CRI > 90) olmalıdır. Bu, doktorun hastanın cildindeki kızarıklıkları, lekeleri, renk farklılıklarını doğru olarak görmesini ve yorumlamasını sağlar.
 
Aynı şekilde ışık kaynağının, ışık renk sıcaklığı da mekan içerisinde farklılık göstermemelidir. Tüm bu özellikler, doktorun doğru teşhis koyma olasılığını artırdığı gibi hastanenin de güvenilirliğini de artırabilecek özelliklerdir.
 
Ameliyathanelerde ise özellikle ameliyat masasında gereken aydınlık düzeyine çok dikkat edilmelidir. Ameliyatın yapıldığı alandaki aydınlık seviyesi, yakın çevrenin aydınlık seviyesinin 3 katı, arka planın aydınlık seviyesinin ise 10 katı olmalıdır. Aksi takdirde göz aydınlık-karanlık adaptasyonunu gereken sürede tamamlayamaz ve olumsuz sonuçlara yol açabilir.
 

Hasta Odaları

Hasta odalarında bir hastaya ne kadar evinde gibi hissettirilebilir ise, iyileşmesi ve psikolojisi için de o kadar olumlu etki yaratılabilir. Hastane aydınlatma sistemlerinde; hastayı yatağın üzerinde rahatsız edebilecek bir ışık kaynağının olmaması, bu nedenle endirekt aydınlatmaların,  kontrol edilebilir hastane aydınlatma armatürlerinin seçilmesi ve bunları hasta tarafından da kontrol edilebilmesi, hasta üzerinde olumlu etkiler bırakır. Yapılan araştırmalarda, kısa dalga boyuna sahip ışığın (mavi) melatonin üzerinde büyük etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Bunun dışında; ışığın yanlış zamanda uygulanması da biyolojik saati negatif yönde etkiler. Genellikle insanlar normal şartlarda, gündüz gün ışığı altında akşam ise daha sıcak ışık altında hayatlarını sürdürür. Bu düzen bozulduğunda ise uyku saatlerinde kaymalar tespit edilmiştir. Özellikle sürekli gün ışığı almayan ve yapay ışık sistemleri altında çalışan insanların biyolojik saatlerinde değişiklikler saptanmıştır. Bu sapmalar insan üzerinden pek çok negatif etkiye yol açmaktadır. Bu negatif etkiler; stres hormonlarının artışı, melatonin salgısının baskılanması, yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk, mevsimsel afektif bozukluk, diyabet ve obezite gibi metabolik bozukluklar olabilir. LAMP 83 olarak sunduğumuz İnsan Odaklı Aydınlatma® uygulamaları ile hastanın ruh hali ve iyileşme sürecine olumlu şekilde katkı yapabilirsiniz.
 

Hastane/Sağlık Merkezi Projelerine Yönelik Ürün Önerileri:


Veri sorumlusu sıfatıyla tarafımızca toplanan, saklanan ve işlenen kişisel verileriniz için KVKK'nın Veri Sorumlusunun Aydınlatma Yükümlüğü başlıklı 10.maddesi uyarınca faaliyette bulunmaktayız.